Bereikbaarheid open source

Het probleem.

De Brandweer in Nederland beschikt graag over uitgebreide informatie die kan worden gebruikt wanneer grote objecten in brand staan. Onder de noemer digitale bereikbaarheidskaarten (DBK) is vanuit Brandweer Nederland een aantal jaren geleden begonnen met het opstellen van een uniforme definitie voor objecten, gebieden, gevaarlijke stoffen, brandweervoorzieningen en andere operationele gegevens. Brandweer Brabant Noord verzocht in een aanbesteding om partijen die de DBK voor haar organisatie konden implementeren.

De oplossing.

dogodigi maakte een open source product genaamd OpenDispatcher dat voor Brandweer Brabant Noord is ingezet om samen met andere leden van de OpenGeoGroep een viewer op maat te maken, zoveel mogelijk gebruik makend van generieke functionaliteit. Ook deze viewer; safetymapsDBK is als open source product beschikbaar en wordt momenteel ingezet bij de volgende brandweerregio's:

  • Brabant Noord
  • Zeeland
  • Hollands-Midden
  • Utrecht

Er zijn twee open varianten van deze viewer beschikbaar:

  • Opendispatcher is gericht op internationale inzetbaarheid en wordt engelstalig ontwikkeld. Het doel is First responders over de hele wereld de mogelijkheid te geven een end-to-end oplossing te gebruiken die volledig open source is. Meer informatie is bij ons verkrijgbaar, of via de github pagina's
  • De safetymapsDBK viewer is onderdeel van een groter geheel waarbij ook maak en beheer software wordt ingezet, offline-synchronisatie, OGC services en koppelingen met meldkamersystemen. Meer informatie via Falck AVD.
Opdrachtgevers/partners.
Brandweer Brabant NoordFalck AVD
Project Type.
Software ontwikkeling, advies, systeemarchitectuur en -beheer (devOps)
Technologie.
node / javascript / OpenLayers / JQuery
MapServer / Geoserver
PostGIS
Linux systeembeheer
Delen van dit project zijn in samenwerking met de OpenGeoGroep uitgevoerd